ศึกษาความรู้พื้นฐานด้าน โครงสร้าง  ส่วนประกอบทางเคมี และสมบัติทางกายภาพของธัญพืชชนิดต่างๆ    การแปรรูปเมล็ดธัญพืชด้วยวิธีสีและโม่ การตรวจสอบคุณภาพทางเคมีและกายภาพเมล็ดธัญพืช การผลิตผลิตภัณฑ์อาหารชนิดต่าง ๆ ธัญพืช  การเปลี่ยนแปลงทางด้านคุณภาพ การเสื่อมเสียและการเก็บรักษาธัญพืชและผลิตภัณฑ์  ผลพลอยได้และการใช้ประโยชน์ส่วนเหลือจากการแปรรูปธัญพืชและธัญชาติ
Fundamental study on structure, chemical composition and physical properties of various cereal grains; processing of cereal grain with miller and husker; determination on physiochemical quality of cereal grains; production of various food products from cereals;  Changes in quality, deterioration and storage of cereal grains and cereal products; Cereal byproducts and utilization of cereal waste biomass  and cereal whole grains